جغد سیاه
معرفی خواندنی‌ترین کتاب‌ها
دسته بندی: زندگینامه

با آخرین نفس‌هایم

لوئیس بونوئل پورتولس
7 دقیقه
با آخرین نفس‌هایم
5
0
«با آخرین نفس‌هایم»
معرفی کتاب
کتاب «با آخرین نفس‌هایم» خودزندگی‌نامه و شرح خاطرات خواندنی نویسنده‌ی اسپانیایی مشهور، لوییس بونویل پورتولس است که در سال 1982 میلادی انتشار یافت. بونوئل در این کتاب به تحلیل آثار خود می‌پردازد و به ما نشان می‌دهد که چگونه به ایده‌های فیلم‌هایش رسیده است. این تحلیل‌ها برای علاقه‌مندان به سینما ارزش بسیار زیادی دارد.
نیو ریپابلیک، هفته‌نامه‌ی آمریکایی در رابطه با این اثر چنین نوشته: «یکی از بهترین کتاب‌هایی که تاکنون توسط یک سینماگر ارائه شده است. بووئل نقطه عطف انسانی مناسبی برای لحظه‌ای است که اروپا با آمریکا دیدار کرد و نقشه‌های دین، مال و پیشرفت به عنوان رویاها مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت.»
معرفی کتاب با آخرین نفس‌هایم

«با آخرین نفس‌هایم» درباره‌ی چیست؟

لوئیس بونوئل، یکی از بزرگ‌ترین فیلمسازان تاریخ سینما، در کتاب «با آخرین نفس‌هایم» به زیبایی از زندگی پرماجرا و خارق‌العاده‌اش می‌گوید. در این کتاب، خاطرات، افکار و نگاه‌های سینمایی بونوئل با هم ترکیب شده‌اند و یک داستان جذاب و گیرا روایت می‌کنند. از آثار سورئالیستی اولیه‌اش گرفته تا زندگی در شهرهای پرجنب‌وجوش پاریس و هالیوود، بونوئل خواننده را به سفری در دنیای خلاقیت و تفکرات فلسفی خود می‌برد؛ دنیایی که این هنرمند بزرگ را شکل داده است. 
بونوئل با زبانی صادقانه و شاعرانه، در این کتاب مانند یک اعتراف، از انگیزه‌ها و اشتیاق‌هایی که او را در مسیر جستجوی حقیقت هنری پیش می‌برد، صحبت می‌کند.

تجربه‌ی خواندن «با آخرین نفس‌هایم» چگونه است؟

«در این کتاب که بیشتر به یک نوع خودزندگی‌نامه شبیه است، گاهی مثل یک مسافر در داستان‌های ماجراجویانه از مسیر اصلی منحرف می‌شوم و به چیزهای دیگر فکر می‌کنم. بعضی از خاطرات ممکن است همانطور که خودم می‌گویم، کمی غلط باشند. اما مهم نیست. چون من مجموعه‌ای از اشتباهات، شک‌ها و همینطور اطمینان‌های خودم هستم .من مورخ نیستم و مثل مورخ‌ها دفترچه یادداشت یا دایره المعارف ندارم، اما این پرتره‌ای که از خودم کشیدم، کاملا مال خودم است، با همه‌ی تأییدها، شک‌ها، تکرارها، فراموشی‌ها، حقیقت‌ها و حتی دروغ‌های خودم. حافظه‌ی من هم همین است.» 
این نقل قول لوئیس بونوئل، در مقدمه‌ی کتاب «با آخرین نفس‌هایم» است که شش ماه قبل از مرگش، در فوریه ۱۹۸۳، در مکزیکو سیتی منتشر شد.
بنابراین نباید انتظار داشت که بونوئل، این پدر سینمای سورئال، یک زندگینامه‌ی رسمی و ساده نوشته باشد. جای تعجب نیست که فرانسوا تروفو «با آخرین نفس‌هایم» را خودزندگی‌نامه‌ی غیرمتعارف یک فیلمساز بزرگ – بااخلاق‌، متواضع و بسیار شوخ خوانده است.
به نظر می‌رسد بونوئل در این کتاب، دارد با شما حرف می‌زند، با حسرت و اندوه به گذشته نگاه می‌کند و خاطرات خوش و غمگین زندگی‌ خود را برای شما روایت می‌کند.

چرا «با آخرین نفس‌هایم»؟


• نویسنده در این اثر با زبانی ساده و روان، به طور جذابی روایتی شخصی از زندگی خود طرح می‌کند.
• بینشی که بونوئل به سینما دارد کاملاً متفاوت است؛ او به سینما به مثابه‌ی یک ابزار برای بیان ایده‌ها و انتقادات اجتماعی نگاه می‌کند و آن را در راستای این هدف به کار می‌گیرد.
• مخاطب هنگام خواندن این کتاب متوجه حس طنز و شوخ‌طبعی قوی که نویسنده دارد خواهد شد و همین امر روایت را شیرین‌تر می‌کند. 
• روایت این کتاب به صورت خطی و پیوسته نیست و بین خاطرات مختلف در زمان‌های مختلف می‌پردازد. این نکته شاید در ابتدا گیج‌کننده به نظر برسد اما در ادامه متوجه خواهید شد که همین امر شاید یکی از نقاط قوتی است که این کتاب را تبدیل به اثری متفاوت کرده است.

بریده کتاب با آخرین نفس‌هایم

«با آخرین نفس‌هایم» و خالقش


نویسنده با لحنی نوستالژیک می‌نویسد، گویی احساس می‌کرد که زندگی‌های شگفت‌انگیز با پایان نسل او به پایان رسیده است و کسانی که پس از او می‌آیند باید تعاریف جدیدی از سعادت یا خودشکوفایی پیدا کنند.
بونوئل، مشهورترین فیلمساز اسپانیا، در سال‌های آخر عمرش، از ضعف حافظه‌اش شکایت می‌کرد، اما واقعاً چیزهای زیادی بود که باید یادش می‌آمد. این موضوع باعث می‌شود که کتاب هم مثل فیلم‌هایش از یک تصویر به تصویر دیگر حرکت کند. شاید بعضی از خواننده‌ها وقتی به این نکته واقف شوند که خیلی از فیلم‌های بونوئل چقدر شهودی و غیرمنطقی بودند تعجب کنند.
بونوئل در شهر کالاندا جایی که متولد شد می‌نویسد که قرون وسطی تا جنگ جهانی اول ادامه داشت. او به یاد می‌آورد گروهی از پسران که در هنگام طلوع آفتاب در خیابان‌ها می‌دویدند و برای بیدار کردن کارگران «آواز طلوع آفتاب» می‌خواندند. او درمی‌یابد که حضور مداوم مرگ و دین، به او یک اشتیاق قوی بخشید. در فیلم‌های خود، او انگیزه مثبت خود را با «فضای ناامنی و فاجعه قریب‌الوقوع - فضایی که همه ما آن را می‌شناسیم» نقض کرد.

«با آخرین نفس‌هایم» در کدام گونه‌ی ادبی جای می‌گیرد؟


این کتاب (که با کمک ژان-کلود کاریر نوشته شده) به سختی می‌توان در دسته‌ای خاص قرار داد. این کتاب به طور قطع زندگینامه نیست، چون ترتیب زمانی خاصی در آن رعایت نشده. شاید نتوان آن را دقیقا خاطره‌نویسی هم نامید، چون بعضی فصل‌هایش فقط شامل تفکراتی پراکنده درباره‌ی رویاها و تاثیر بعضی نوشیدنی‌های الکلی روی فعالیت‌های خاص هستند.
با این همه اکثراً این اثر را در دسته‌بندی خودزندگی‌نامه جای می‌دهند.

چه ترجمه‌هایی از این کتاب در فارسی در دسترس است؟


ترجمه‌ی علی امینی نجفی از انتشارات کتابسرای نیک

از لوییس بونویل پورتولس دیگر چه کتاب‌هایی منتشر شده است؟

ویریدیانا
فراموش شدگان
تریستانا

طرفداران «با آخرین نفس‌هایم» دیگر سراغ چه کتاب‌هایی بروند؟

کتاب فرندز، دوستان و عاشقان، اثر متیو پری
کتاب تولستوی و مبل بنفش،  اثر نینا سنکویچ
کتاب کفش باز، اثر فیل نایت
کتاب آس و پاس در پاریس و لندن، اثر جورج اورول

فهرست عناوین کتاب


پیشگفتار مترجم
حافظه
خاطراتی از قرون وسطا
طبل‌های کالاندا
ساراگوسا
از خاطرات خواهرم
از این دنیای فانی
مادرید، کوی دانشگاه 1917‌ 1925
پاریس 1925‌ 1929
خواب‌ها و خیال‌ها
سوررئالیسم 1926 1933
امریکا ‌ 1930
اسپانیا و فرانسه 1931‌ 1936
از عشق و دلدادگی
جنگ داخلی اسپانیا از 1936‌ 1939
تأملات فلسفی
دوباره در امریکا از 1939 تا 1946
هالیوود، ادامه و پایان
مکزیک سال‌های 1946‌ 1961
دلخوشی‌ها و بیزاری‌های من
اسپانیا، مکزیک، فرانسه از 1960 تا 1977
آخرین نفس
فیلموگرافی/ فهرست کامل آثار سینمایی لوئیس بونوئل
پیوست اول/ لوئیس بونوئل
پیوست دوم/ دیدگاه‌هایی درباره‌ی هنر و زندگی
پیوست سوم/ مقاله‌ای از اوکتاویو پاز

نقل قول از بونوئل
Separator

یک جرعه از کتاب

تنهایی را دوست دارم، به شرط آن که هرازگاهی دوستی بیاید تا درباره‎ی آن با هم حرف بزنیم.
ما در تنهایی خود یا حضور جمع سیگاری روشن می‌کنیم تا به یک شادی خوش آمد بگوییم یا بر یک اندوه سرپوش بگذاریم.
تبدیل قیافه کار هیجان‌انگیزی است که آن را اکیداً به همه توصیه می‌کنم. با این کار شما می‌توانید موقتاً زندگی دیگری را تجربه کنید. برای مثال، اگر شما با قیافهٔ کارگری وارد مغازه‌ای بشوید، خود به خود ارزان‌ترین کبریت را به شما می‌دهند. هیچ کس نوبت شما را رعایت نمی‌کند. هیچ دختری به شما نگاه نمی‌اندازد؛ انگار که اصلاً شما از این دنیا نیستید.
مادرم در ده سال آخر زندگی حافظه‌اش را رفته رفته از دست می‌داد. او با برادرهایم در ساراگوسا زندگی می‌کرد. یک بار که به دیدنش رفته بودم دیدم که بچه‌ها مجله‌ای به دستش دادند و او با دقت از اول تا آخر آن را ورق زد. بعد آن را از او گرفتند و مجله دیگری به او دادند که در واقع همان مجله اولی بود و او باز با همان دقت و علاقه آن را تا آخر ورق زد. کار مادرم به جایی رسیده بود که دیگر حتی بچه‌هایش را نمی‌شناخت و آنها را بجا نمی‌آورد. او از نظر بدنی تندرست بود و برای سن و سالش خیلی هم پرتحرک بود. من پیش او می‌رفتم، او را بغل می‌کردم و مدتی کنارش می‌ماندم؛ بعد از اتاق بیرون می‌آمدم و پس از چند لحظه دوباره نزد او برمی‌گشتم. او باز با همان حالت قبلی به رویم لبخند می‌زد.
گفته‌اند که مغز ما موقع خواب در برابر دنیای بیرون بسته می‌شود و حساسیت خود را نسبت به صداها و بوها و نورها تا حد زیادی از دست می‌دهد؛ اما ذهن در عوض زیر بمباران رؤیاهایی قرار می‌گیرد که موج‌وار از درون به آن می‌تازند. هر شب میلیاردها تصویر پیدا و بلافاصله ناپدید می‌گردد و زمین در غلافی از رؤیاهای گمشده پوشیده می‌شود.
چقدر وحشتناک است وقتی آدم ناچار شود به جای واژه ساده‌ای مثل «میز» از کلمات دیگری استفاده کند! اما از همه بدتر آن است که آدم زنده باشد اما دیگر خود را نشناسد و نداند کیست.
Separator

خلاصه کتاب

«با آخرین نفس‌هایم» بیشتر شبیه به یک گفت‌وگوی دوستانه و صمیمانه است تا یک زندگینامه‌ی رسمی. بونوئل در این کتاب، ماجراهای زندگی حرفه‌ای خود را از ابتدا تا انتها روایت می‌کند، از همان روزهای اول که با قدرت وارد دنیای سینما شد تا آخرین روزهای زندگی‌اش.
بونوئل بیشتر از اینکه نویسنده باشد، یک هنرمند تصویری بود. او در ساخت فیلم‌هایش از کمک نویسنده‌ی فیلمنامه‌اش، کاریر، استفاده می‌کرد، اما تاکید می‌کند که دیدگاه اصلی و شخصیت فیلم‌ها کاملاً متعلق به خودش است. در پایان کتاب، خواننده ممکن است احساس کند که خود بونوئل، به عنوان یک شخصیت، حتی جالب‌تر از فیلم‌هایش است.
Separator

درباره نویسنده

لوئیس بونوئل پورتولس
لوئیس بونوئل پورتولس
دیگر کتاب‌های نویسنده
لوئیس بونوئل فیلمسازی فعال و تأثیرگذار بود که به دلیل رویکرد سورئالیستی و اغلب مخربانه‌اش به سینما شناخته می‌شود. بونوئل که در سال 1900 در اسپانیا متولد شد، در آثار خود به کاوش در مفاهیمی چون شهوت، دین و نقد اجتماعی پرداخت و اغلب از طنز تلخ و طنز سیاه بهره می‌جست. وی فعالیت هنری خود را در دهه 1920 به عنوان عضوی از جنبش سورئالیستی در پاریس آغاز کرد، جایی که با هنرمندانی همچون سالوادور دالی همکاری داشت. فیلم‌های بونوئل، مانند «سگ آندلسی» و «عصر طلایی»، مرزهای روایت سنتی را درنوردید و اخلاق متعارف را به چالش کشید و او را به عنوان یکی از چهره‌های پیشرو در سینمای آوانگارد تثبیت کرد. وی سپس به مکزیک و بعد از آن به ایالات متحده مهاجرت کرد و در آنجا به تولید فیلم‌های پیشگامانه همچون «فرشته نابودگر»، «زیبای روز» و «ظرافت بورژوازی» ادامه داد. آثار بونوئل تأثیر ماندگاری بر دنیای سینما داشته است و میراث او به عنوان یک فیلمساز جسور و نوآور همچنان الهام‌بخش نسل‌های متمادی از هنرمندان و علاقه‌مندان به سینما است.
Separator

سوالات متداول

این کتاب برای تمام کسانی که به مطالعه در حوزه‌ی هنر، ادبیات، تاریخ، سیاست، خودزندگی‌نامه و خاطرات مشاهیر علاقه‌مند هستند، انتخاب خوبی است.
برای سینمادوستانی که به فیلم‌های بونوئل علاقه‌مند هستند و می‌خواهند بیشتر درباره‌ی زندگی و دیدگاه‌های او بدانند، بسیار جذاب خواهد بود.
با خواندن این کتاب می‌توانید:
• درک عمیق‌تری از دنیای سورئال و آثار بونوئل پیدا کنید.
• از داستان‌های جالب و ماجراهای عجیب و غریب بونوئل که با زبانی طنزآمیز و گاه تلخ و منتقدانه بیان شده لذت ببرید.
• به عمق ذهن خلاق بونوئل نفوذ کنید و دنیای خیال‌پردازی‌های او را ببینید.
Separator
Separator

نظر کاربران

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.