انقلابی در ادبیات روسیه قرن نوزدهم میلادی
این کتاب که به عنوان اولین رمان اگزیستانسیالیسم شناخته میشود، دربارهی مردی است که از جامعه جدا شده و از مشکلات و نابرابریهای جامعهی روسیه در گذشته انتقاد میکند. نویسندهی این کتاب هم اهل همین منطقه است و شخصیت داستان او هم مانند خودش، از همهی انسانها و رفتارهای عجیب و غریب آنها متنفر است.
این کتاب ایدههای جدیدی را مطرح میکند و به نوعی انقلابی در ادبیات آن زمان محسوب میشود. زیرا در این کتاب، نویسنده به مشکلات اجتماعی و سیاسی میپردازد و راههای حل آنها را بررسی میکند.
در آن زمان، صحبت کردن دربارهی این موضوعات بسیار دشوار بود، زیرا مردم انتظار داشتند که نویسندگان دربارهی جامعه آرمانی و ایدههای زیبای زندگی صحبت کنند. اما این نویسنده به مشکلات واقعی و دردهای جامعه میپردازد که برای برخی افراد ناراحتکننده بود.
ماجرای «یادداشتهای زیرزمینی» چیست؟
این داستان دربارهی مردی است که خودش را از جامعه جدا کرده و در زیرزمین روزگار میگذراند. او در این داستان، افکار و احساسات خود را به صورت پراکنده و نامنظم بیان میکند. در این رمان، نویسنده به بررسی موضوعات مهمی مانند ناامیدی و احساس پوچی در زندگی و همچنین پیچیدگیهای رفتار انسان میپردازد.
نویسنده در «یادداشتهای زیرزمینی» چه میخواهد بگوید؟
داستایوفسکی در این رمان میگوید که اگر هر فردی به دنبال منافع خودش باشد، در نهایت به این نتیجه میرسد که برای رسیدن به بهترین نتیجه، باید با دیگران همکاری کند. به عبارت دیگر، اگر همهی افراد با همدیگر همکاری کنند، با مهربانی و دلسوزی رفتار کنند و از روشهای علمی استفاده کنند، میتوانند جامعه را به طور کامل تغییر دهند و جامعهی بهتری بسازند.
با چه مضامینی در «یادداشتهای زیرزمینی» مواجه میشویم؟
• تفکر و عمل
• تنهایی و انزوا در جامعه
• ماهیت انسان
• عقل و منطق
• کینه، درد و رنج
• ادبیات و نوشتن
تجربهی خواندن «یادداشتهای زیرزمینی» چگونه است؟
کتاب «یادداشتهای زیرزمینی» شاید یکی از سختترین کتابهای داستایفسکی برای خواندن باشد، اما به شما کمک میکند تا آثار دیگر او را بهتر درک کنید. بسیاری از ایدههای مهمی که در این کتاب مطرح میشوند، در کتابهای دیگر او نیز دیده میشوند. در این کتاب، داستایفسکی ایدههای زیادی را در مدت زمان کوتاهی بیان میکند و همین موضوع باعث میشود که خواندن آن کمی سخت باشد.
شخصیت اصلی داستان افکار و احساسات خود را با مخاطبی خیالی در میان میگذارد. او با این کار میخواهد به دیگران نشان دهد که چگونه فکر میکند و چه چیزهایی برایش مهم است. در واقع، او با حرف زدن با این مخاطب خیالی، احساسات واقعی خود را بیان میکند.
طرفداران «یادداشتهای زیرزمینی» دیگر سراغ چه کتابهایی بروند؟
کتاب دنیای سوفی، اثر یوستین گردر
کتاب سقوط، اثر آلبر کامو
کتاب آونگ فوکو، اثر اومبرتو اکو
چه ترجمههایی از این کتاب در فارسی در دسترس است؟
ترجمهی علی مصفا، انتشارات چشمه
ترجمهی حمیدرضا آتش برآب ، انتشارات علمی و فرهنگی
ترجمهی بابک شهاب، انتشارات وال
ترجمهی رحمت الهی، انتشارات قدیانی
ترجمهی رحمت الهی، انتشارات نگاه
ترجمهی نسرین مجیدی، انتشارات روزگار
ترجمهی شهروز رشید، انتشارات فرهنگ آرش
ترجمهی سودابه پاس لاری، انتشارات شانی
ترجمهی رحمت الهی، انتشارات جامی
ترجمهی رحمت الهی، انتشارات امیرکبیر
یک جرعه از کتاب
خلاصه کتاب
«یادداشتهای زیرزمینی» به دو بخش تقسیم میشود. بخش اول، «زیرزمینی»، کوتاهتر است و در دههی ۱۸۶۰ اتفاق میافتد، زمانی که مرد زیرزمینی چهل ساله است. این بخش به عنوان مقدمهای بر شخصیت مرد زیرزمینی عمل میکند و نظریههای او را در مورد موقعیت متخاصم او نسبت به جامعه توضیح میدهد.
اولین کلماتی که از مرد زیرزمینی میشنویم به ما میگوید که یک انسان شرور و بیمار است که خودستیزی و کینه او را فلج و فاسد کرده. او مردی با سواد و بسیار باهوش است و اعتقاد دارد که این واقعیت دلیل بدبختی اوست. مرد زیرزمینی توضیح میدهد که در جامعه مدرن، همهی مردان آگاه و تحصیلکرده باید به اندازهی او بدبخت باشند. مرد زیرزمینی از تمام فلسفهها ناامید شده است. او قدردان ایدهی والا و رمانتیک «زیبایی و بلندپروازی» است، اما از پوچی آن در زمینهی وجود محدود و دنیوی خود آگاه است.
مرد زیرزمینی از نظریههای سودگرایی قرن نوزدهم بسیار متنفر است. سودگرایی، نظریهای است که تلاش میکند با استفاده از فرمولهای ریاضی و اثباتهای منطقی، خواستههای انسان را با بهترین منافع او هماهنگ کند؛ و میگوید که انسانها باید همیشه تصمیماتی بگیرند که به نفع خودشان باشد. اما مرد زیرزمینی معتقد است که انسانها دوست دارند کارهایی انجام دهند که حتی به نفع خودشان نباشد، فقط برای اینکه ثابت کنند آزاد هستند و میتوانند هر کاری که میخواهند انجام دهند.
او حتی از دردهای خودش لذت میبرد، زیرا این نشان میدهد که او آزاد است و میتواند هر کاری که میخواهد انجام دهد، حتی اگر به ضرر خودش باشد. او میخواهد نشان دهد که زندگی انسان قابل پیشبینی نیست و همیشه طبق قوانین و نظریهها پیش نمیرود.
با این حال، مرد زیرزمینی از خودش هم راضی نیست. او فکر میکند که آنقدر ضعیف و بیانرژی است که حتی نمیتواند یک آدم بد واقعی شود!
در این قسمت، مرد زیرزمینی همچنین دربارهی ارتباطش با دیگران صحبت میکند. او نمیتواند با مردم به طور طبیعی ارتباط برقرار کند و همیشه احساس ترس و انزجار میکند. این باعث میشود که او احساس بدی نسبت به خودش داشته باشد.
بیگانگی مرد زیرزمینی در همه نوع روابطی خود را نشان میدهد. هنگام قدم زدن در پارک، او وسواس دارد که آیا باید حق تقدم را به سربازی که حتی او را نمیشناسد بدهد یا خیر. سپس، در تلاشی گیجکننده برای تعامل اجتماعی، مرد زیرزمینی عمداً برخی از آشنایان مدرسهای خود را به یک شام که در آن دعوت نشده است دنبال میکند، و به طور مداوم و آشکارا به آنها توهین میکند به گونهای که بتواند توجه و دوستی آنها را جلب کند.
در ادامه، او سعی میکند به یک فاحشهی جوان کمک کند. او به او میگوید که این کار اشتباه است و سرنوشت بدی در انتظار اوست.
چند روز بعد لیزا به آپارتمان کثیف مرد زیرزمینی میآید. وقتی مرد زیرزمینی متوجه میشود که لیزا به او با ترحم نگاه میکند، با شرم و خشم واکنش نشان میدهد و شروع به توهین به او میکند. لیزا ناراحت شده و از آنجا میرود.
در اینجا مرد زیرزمینی تصمیم میگیرد یادداشتهای خود را پایان دهد. اما در انتهای کتاب، نویسنده میگوید که مرد زیرزمینی نمیتواند حتی این تصمیم ساده را هم بگیرد و به نوشتن ادامه میدهد!
درباره نویسنده

سوالات متداول
بطور کلی اگر به دنبال داستانی فلسفی و روانشناختی هستید که باورهایتان را به چالش بکشد و پاسخهای ساده و قطعی برای سوالات زندگی پیشروی شما بگذارد این کتاب را بخوانید.
اگر میخواهید کتابی بخوانید که باعث شود بیشتر دربارهی خودتان و دنیای اطراف خود فکر کنید، این کتاب برای شماست. این کتاب ممکن است کمی سخت باشد، اما مطمئناً برای شما فراموشنشدنی خواهد بود.