دربارهی «مامان و معنای زندگی»
یالوم در رابطه با این اثرش چنین گفته است: «کوشیدهام هم قصهگو باشم و هم آموزگار» او در این اثر شش داستان جذاب برگرفته از تجربهی بالینی خود را با مخاطب به اشتراک میگذارد که هر کدام پیچیدگیهای وجود انسان و فرآیند درمانی را بررسی میکنند.
«مامان و معنای زندگی» هم سرگرمکننده و هم عمیقاً تفکربرانگیز است و اثری است با بینش و تخیل منحصر به فرد.
طرح کلی کتاب «مامان و معنای زندگی»
«مامان و معنای زندگی» از چند داستان تکاندهنده تشکیل شده است که روند مرگ را نشان میدهد. این روایات نشان میدهند که چگونه این فرآیند میتواند باعث تزکیهی نفس باشد. بهویژه وقتی که توسط یک درمانگر حرفهای پرورش داده شود.
در این شش داستان گیرا و جذاب دربارهی درمان، یالوم ما را با شخصیتهای فراموشنشدنی آشنا میکند: پائولا که با مرگ روبرو میشود و به چشمانش مینگرد؛ ماگنولیا که یالوم آرزو میکند غمهای خود را در دامن پهناور او بریزد؛ ایرن که یاد میگیرد به دنبال خشم بگردد و در آن فرو رود. و مامان پیر و بدخلق، که به خوابهای یالوم سرک میکشد و افکارش را آشفته میکند.
داستان مامان
کتاب «مامان و معنای زندگی» با داستانی با همین نام آغاز میشود که در آن یالوم بازتاب شخصی از رابطهی خود با مادرش را به تصویر میکشد. اگرچه او سالهاست که مرده است، اما در یک رویای پرتکرار او را میبیند. سوالی که یالوم در اینجا به آن میپردازد این است که چرا او را با این رویا آزار میدهد؟ این ماجرا، پویایی روابط بین نویسنده و مادرش را به عنوان پایه و اساس بینش شخصی ارائه میدهد، که پس از آن میتواند توسط خواننده به عنوان مفهومی کاربردی در زندگی خود برداشت شود.
موضوعات اصلی کتاب
بررسی پیچیدگیهای رابطه مادر و فرزند؛ اینکه تا چه حد شکلگیری شخصیت فرد میتواند تحت تأثیر رابطه با مادر باشد و تصمیمات و اتفاقات زیادی را در طول زندگی شکل دهد، موضوعی محوری است که در این اثر به آن پرداخته شده.
معنای مرگ و زندگی؛ یالوم با به کارگیری داستانها و مثالهای واقعی، سعی دارد پاسخی برای پرسشهای بنیادین درباره معنای زندگی به مخاطب ارائه دهد و مخاطب را یاری دهد تا درک بهتری از وجود خود و جایگاهش در جهان هستی بیابد. همچنین به مدد رویکردی روانشناختی، موضوع اصلی دیگر یعنی مرگ را نشانه میرود و با بررسی ترس از مرگ، راههای مقابله با آن را پیش روی خواننده میگذارد.
رواندرمانی وجودی؛ یالوم به عنوان یکی از پیشگامان حوزهی رواندرمانی وجودی، در این اثر نشان میدهد که چطور میشود با مفاهیم رواندرمانی وجودی، هر کسی میتواند به درک عمیقتری از خود و مشکلات زندگیاش دست یابد.
منتقدان دربارهی «مامان و معنای زندگی» چه میگویند؟
«این داستانهای مسحورکننده از درد و التیام، ما را به عمق تجربه درمانی منتقل میکنند.» - مگی اسکارف، نویسنده
«برخلاف اکثر رواندرمانگران، یالوم میتواند داستانی را روایت کند و آن را چنان خوب تعریف کند که فراموش میشود آنچه میخوانیم حاصل هفتهها، ماهها و حتی سالها کار درمانی است. ... و یالوم این کار را با صداقت و سبکی قابل تحسین انجام میدهد.» - مجله ادبی تایمز (لندن)
«یالوم به طرز شگفتانگیزی انعطافپذیری برخی بیماران را در مسیر بهبود خود بازگو میکند.» - بوکلیست
«کتابی سرگرم کننده و خردمندانه.» - گودریدز
«مامان و معنای زندگی» در کدام گونهی ادبی جای میگیرد؟
این اثر ارزشمند، کاوشی عمیق در فرآیند درمانی، روابط انسانی و جستجوی جهانی برای معنا است. یالوم از طریق داستان های تکان دهنده خود نه تنها نگاهی نادر به دنیای روان درمانی ارائه می دهد، بلکه درس های ارزشمندی در مورد زندگی، مرگ و میر و روح انسان ارائه می دهد. از این روی میتوان آن را دستهی داستان روانشناسانه و فلسفی جای داد.
چه ترجمههایی از این کتاب در فارسی در دسترس است؟
ترجمهی سپیده حبیب، انتشارات قطره
ترجمهی سعید نیک منش ، انتشارات جامی
ترجمهی الهه کیهان فر، انتشارات عالی تبار
از اروین د. یالوم دیگر چه کتابهایی منتشر شده است؟
آثار زیادی از این نویسندهی آمریکایی محبوب منتشر شده است که از بین آنها میتوان به وقتی نیچه گریست، دروغگویی روی مبل، درمان شوپنهاور، مسئلهی اسپینوزا و رواندرمانی اگزیستانسیال اشاره نمود.
طرفداران «مامان و معنای زندگی» دیگر سراغ چه کتابهایی بروند؟
کتاب وضعیت آخر، اثر تامس ای هریس
کتاب هنر شفاف اندیشیدن، اثر رولف دوبلی
کتاب نیمهی تاریک مامان، اثر اشلی آدرین
عناوین فصلهای کتاب
1. مامان و معنى زندگى
2. همگام با پائولا
3. آرامش جنوبى
4. هفت درس پیشرفتهى درمان اندوه
5. افشاى دوسویه
6. نفرین گربهى مجار
سخن پایانى
یک جرعه از کتاب
خلاصه کتاب
درباره نویسنده

از مهمترین آثار نظری او میتوان به «رواندرمانی اگزیستانسیال» نام برد که سال هاست به عنوان منبعی مهم و موثر برای رواندرمانگران و بیماران مورد استفاده قرار میگیرد.
یالوم در کنار فعالیتهای علمی و پژوهشیاش، حضوری پررنگ در ادبیات داشت. او یکی از معروفترین نویسندگان رمانهای روانشناختی است؛ رمانهایی که مسائل بنیادین روانشناسی را از رهگذر تجربههای زیسته، دستمایهی خلق داستان میکنند. از مشهورترین آثار داستانی او میتوان به «وقتی نیچه گریست»، «درمان شوپنهاور» و «مسئلهی اسپینوزا» اشاره کرد.
از یالوم به عنوان مهمترین روانکاو زنده هم یاد میشود. او در حال حاضر ۹۱ سال سن دارد.