جغد سیاه
معرفی خواندنی‌ترین کتاب‌ها
دسته بندی: رمان فلسفی

مامان و معنای زندگی

اروین د. یالوم
7 دقیقه
مامان و معنای زندگی
6
0
شش داستان روانشناسانه از دل رابطۀ درمانی
درباره‌ی «مامان و معنای زندگی»
کتاب «مامان و معنای زندگی» نوشتۀ دکتر اروین د. یالوم، در سال 1999 میلادی منتشر شد و در دنیای علم روانشناسی مورد توجه قرار گرفت. این اثر درباره‌ی موضوع از دست دادن است که همه با آن سروکار دارند. و به صورتی نوشته شده که برای عامه‌ی مردم به سادگی قابل فهم باشد. 
یالوم در رابطه با این اثرش چنین گفته است: «کوشیده‌ام هم قصه‌گو باشم و هم آموزگار» او در این اثر شش داستان جذاب برگرفته از تجربه‌ی بالینی خود را با مخاطب به اشتراک می‌گذارد که هر کدام پیچیدگی‌های وجود انسان و فرآیند درمانی را بررسی می‌کنند.
«مامان و معنای زندگی» هم سرگرم‌کننده و هم عمیقاً تفکر‌برانگیز است و اثری است با بینش و تخیل منحصر به فرد.

طرح کلی کتاب «مامان و معنای زندگی»


«مامان و معنای زندگی» از چند داستان تکان‌دهنده تشکیل شده است که روند مرگ را نشان می‌دهد. این روایات نشان می‌دهند که چگونه این فرآیند می‌تواند باعث تزکیه‌ی نفس باشد. به‌ویژه وقتی که توسط یک درمانگر حرفه‌ای پرورش داده شود.
در این شش داستان گیرا و جذاب درباره‌ی درمان، یالوم ما را با شخصیت‌های فراموش‌نشدنی آشنا می‌کند: پائولا که با مرگ روبرو می‌شود و به چشمانش می‌نگرد؛ ماگنولیا که یالوم آرزو می‌کند غم‌های خود را در دامن پهناور او بریزد؛ ایرن که یاد می‌گیرد به دنبال خشم بگردد و در آن فرو رود. و مامان پیر و بدخلق، که به خواب‌های یالوم سرک می‌کشد و افکارش را آشفته می‌کند.

داستان مامان


کتاب «مامان و معنای زندگی» با داستانی با همین نام آغاز می‌شود که در آن یالوم بازتاب شخصی از رابطه‌ی خود با مادرش را به تصویر می‌کشد. اگرچه او سال‌هاست که مرده است، اما در یک رویای پرتکرار او را می‌بیند. سوالی که یالوم در اینجا به آن می‌پردازد این است که چرا او را با این رویا آزار می‌دهد؟ این ماجرا، پویایی روابط بین نویسنده و مادرش را به عنوان پایه و اساس بینش شخصی ارائه می‌دهد، که پس از آن می‌تواند توسط خواننده به عنوان مفهومی کاربردی در زندگی خود برداشت شود.

موضوعات اصلی کتاب

بررسی پیچیدگی‌های رابطه مادر و فرزند؛ اینکه تا چه حد شکل‌گیری شخصیت فرد می‌تواند تحت تأثیر رابطه با مادر باشد و تصمیمات و اتفاقات زیادی را در طول زندگی شکل دهد، موضوعی محوری است که در این اثر به آن پرداخته شده.
معنای مرگ و زندگی؛ یالوم با به کارگیری داستان‌ها و مثال‌های واقعی، سعی دارد پاسخی برای پرسش‌های بنیادین درباره معنای زندگی به مخاطب ارائه دهد و مخاطب را یاری دهد تا درک بهتری از وجود خود و جایگاهش در جهان هستی بیابد. همچنین به مدد رویکردی روانشناختی، موضوع اصلی دیگر یعنی مرگ را نشانه می‌رود و با بررسی ترس از مرگ، راه‌های مقابله با آن را پیش روی خواننده می‌گذارد.
روان‌درمانی وجودی؛ یالوم به عنوان یکی از پیشگامان حوزه‌ی روان‌درمانی وجودی، در این اثر نشان می‌دهد که چطور می‌شود با مفاهیم روان‌درمانی وجودی، هر کسی می‌تواند به درک عمیق‌تری از خود و مشکلات زندگی‌اش دست یابد.

منتقدان درباره‌ی «مامان و معنای زندگی» چه می‌گویند؟

«این داستان‌های مسحورکننده از درد و التیام، ما را به عمق تجربه درمانی منتقل می‌کنند.» - مگی اسکارف، نویسنده 
«برخلاف اکثر روان‌درمانگران، یالوم می‌تواند داستانی را روایت کند و آن را چنان خوب تعریف کند که فراموش می‌شود آنچه می‌خوانیم حاصل هفته‌ها، ماه‌ها و حتی سال‌ها کار درمانی است. ... و یالوم این کار را با صداقت و سبکی قابل تحسین انجام می‌دهد.» - مجله ادبی تایمز (لندن)
«یالوم به طرز شگفت‌انگیزی انعطاف‌پذیری برخی بیماران را در مسیر بهبود خود بازگو می‌کند.» - بوک‌لیست
«کتابی سرگرم کننده و خردمندانه.» - گودریدز

ویژگی‌های کتاب مامان و معنای زندگی

«مامان و معنای زندگی» در کدام گونه‌ی ادبی جای می‌گیرد؟

این اثر ارزشمند، کاوشی عمیق در فرآیند درمانی، روابط انسانی و جستجوی جهانی برای معنا است. یالوم از طریق داستان های تکان دهنده خود نه تنها نگاهی نادر به دنیای روان درمانی ارائه می دهد، بلکه درس های ارزشمندی در مورد زندگی، مرگ و میر و روح انسان ارائه می دهد. از این روی می‌توان آن را دسته‌ی داستان روان‌شناسانه و فلسفی جای داد.

چه ترجمه‌هایی از این کتاب در فارسی در دسترس است؟

ترجمه‌ی سپیده حبیب، انتشارات قطره
ترجمه‌ی سعید نیک منش ، انتشارات جامی
ترجمه‌ی الهه کیهان فر، انتشارات عالی تبار

از اروین د. یالوم دیگر چه کتاب‌هایی منتشر شده است؟

آثار زیادی از این نویسنده‌ی آمریکایی محبوب منتشر شده است که از بین آن‌ها می‌توان به وقتی نیچه گریست، دروغگویی روی مبل، درمان شوپنهاور، مسئله‌ی اسپینوزا و روان‌درمانی اگزیستانسیال اشاره نمود.

نقل قول از یالوم

طرفداران «مامان و معنای زندگی» دیگر سراغ چه کتاب‌هایی بروند؟

کتاب وضعیت آخر، اثر تامس ای هریس
کتاب هنر شفاف اندیشیدن، اثر رولف دوبلی
کتاب نیمه‌ی تاریک مامان، اثر اشلی آدرین

عناوین فصل‌های کتاب

1. مامان و معنى زندگى
2. همگام با پائولا
3. آرامش جنوبى
4. هفت درس پیشرفته‌ى درمان اندوه
5. افشاى دوسویه
6. نفرین گربه‌ى مجار
سخن پایانى

بریده کتاب مامان و معنای زندگی
Separator

یک جرعه از کتاب

کودکانی که مورد بدرفتاری قرار گرفته‌اند، اغلب با سختی از خانواده‌های ناکارآمد خود جدا و مستقل می‌شوند، در حالی که کودکانِ بزرگ شده با والدین خوب و بامحبت، درگیری‌های کمتری هنگام جدایی دارند. گذشته از این‌ها، آیا فراهم آوردن امکان ترک خانه برای کودک، وظیفه والدین خوب نیست؟
افرادی که بیش از همه از مرگ می‌ترسند، کسانی هستند که تا حد قابل قبولی زندگی نکرده‌اند و اکنون مشاهده می‌کنند دارند به مرگ نزدیک می‌شوند.
در اصل هر آدمی توی دنیا تنهاست. این سخت است. ولی این جوریه دیگه و ما باید با این مسئله رو به رو بشیم.
سرانجام یک خدا لازم است و بدون آن نمی‌توان جنگید.
هر فرد در دنیا اساسا تنهاست. سخته اما روش دنیا همینه و ما مجبوریم با آن روبه‌رو بشیم. به همین خاطر می‌خوام افکار و رویاهای خودمو داشته باشم. تو هم باید رویاهای خودت رو داشته باشی.
ما موجوداتی در جست و جوی معنا هستیم که باید با دردسر پرتاب شدن به دنیایی که خود ذاتا بی‌معناست، کنار بیاییم.
چه‌قدر به آن دسته از دوستانى که مادران دوست‌داشتنى، مهربان و حمایتگر داشتند، غبطه مى‌خوردم. و چه‌قدر عجیب است که آن‌ها به مادر خود دلبستگى ندارند، نه تلفنى، نه ملاقاتى، نه رویایى و نه حتى فکر کردن مرتب به آن‌ها، هیچ. در حالى که من چند بار در روز مجبورم مادرم را از ذهنم بیرون کنم و حتى حالا یعنى ده سال پس از مرگش، اغلب بى‌اختیار دستم به سمت تلفن مى‌رود تا با او تماس بگیرم.
می‌دانم احساس خوبی نسبت به خونه ات، پاهات و پوستت نداری. ولی این‌ها «تو» نیستند. این‌ها فقط چیزایی «درباره‌ی» تو هستند، نه «تو»ی اصلی و حقیقی. به اصل خودت نگاه کن. آنجا چه چیزی را می خواهی تغییر بدهی؟
Separator

خلاصه کتاب

داستان اول، ما را با چالش برانگیزترین بیمار یالوم آشنا می‌کند. مامان، زنی بداخلاق و مغرور، نه تنها بر پسرش تسلط دارد، بلکه بر جلسات او با یالوم نیز مسلط است. علیرغم طبیعت سرسخت یالوم، خود را مجذوب او می‌بیند و رابطه‌ی درمانی آن‌ها به کانون اصلی زندگی او تبدیل می‌شود. او عمیقاً به پویایی تعاملات آن‌ها می‌پردازد و ماهیت ارتباط آنها و تأثیر حضور مامان بر زندگی او را بررسی می‌کند.
در داستان دوم که واقعی هم هست، زنی که درگیر بیماری سرطان است وارد صحنه می‌شود. در این داستان او رابطه‌ی صمیمانه‌ی عاطفی خود را با یک بیمار در حال مرگ توصیف می‌کند. در نهایت، این رابطه به سکوی پرشی برای درک وضعیت او به عنوان یک محقق بالینی و طرح یک مدل درمان گروهی برای بیماران سرطانی تبدیل می‌شود. و در آخر، او شکست خود را در برخورد با او به عنوان یک انسان توصیف می‌کند و به «کنترل کردن» او به عنوان یک بیمار پارانوئید روی می‌آورد.
در داستان سوم وضعیت گروهی از بیمارانی که در بخش ویژه‌ی روانپزشکی تحت درمان هستند شرح داده می‌شود. این گروه با مدیریت و رهبری دکتر با یکدیگر ارتباط می‌گیرند و جنبه‌های مثبت فردی خود را با هم به اشتراک می‌گذارند.
در بخش چهارم یالوم ماجرای زنی را بیان می‌کند که همسرش را از دست داده است. هفت درس در این قسمت مطرح می‌شود که با یادگیری آن درد و رنج‌ها را بتوان کاهش داد.
در بخش پنجم داستان درباره‌ی زن دیگری است که در ارتباط گرفتن با دیگران و تعاملات روزانه‌اش در اجتماع دچار مشکل است. یالوم در این قسمت ریشه‌های چنین معضلاتی که از بچگی آغاز شده‌اند را مورد بررسی قرار می‌دهد.
تمرکز نویسنده در آخرین داستان این کتاب روی بیمارانی است که از ادامه‌ی روند درمانی انصراف می‌دهند.
Separator

درباره نویسنده

اروین د. یالوم
اروین د. یالوم
دیگر کتاب‌های نویسنده
اروین دیوید یالوم متولد ۱۹۳۱ در واشنگتن دی سی آمریکاست. او فارغ‌التحصیل رشته‌ی پزشکی از دانشگاه بوستون و روان‌پزشکی از دانشگاه نیویورک است و از سال ۱۹۶۳ به سمت استادی دانشگاه استنفورد رسید. در استنفورد بود که او الگوی معروف خود، روان‌شناسی هستی‌گرا یا اگزیستانسیال را مطرح کرد و تحولی مهم را در زمینه‌ی روان‌شناسی و روان‌درمانی پدید آورد.
از مهم‌ترین آثار نظری او می‌توان به «روان‌درمانی اگزیستانسیال» نام برد که سال هاست به عنوان منبعی مهم و موثر برای روان‌درمان‌گران و بیماران مورد استفاده قرار می‌گیرد.
یالوم در کنار فعالیت‌های علمی و پژوهشی‌اش، حضوری پررنگ در ادبیات داشت. او یکی از معروف‌ترین نویسندگان رمان‌های روان‌شناختی است؛ رمان‌هایی که مسائل بنیادین روان‌شناسی را از رهگذر تجربه‌های زیسته، دستمایه‌ی خلق داستان می‌کنند. از مشهورترین آثار داستانی او می‌توان به «وقتی نیچه گریست»، «درمان شوپنهاور» و «مسئله‌ی اسپینوزا» اشاره کرد.
از یالوم به عنوان مهم‌ترین روان‌کاو زنده هم یاد می‌شود. او در حال حاضر ۹۱ سال سن دارد.
Separator

سوالات متداول

«مامان و معنای زندگی» با استفاده از زبانی ساده و قابل درک برای عامه‌مردم، روایت‌های جذاب و همینطور پرداختن به موضوعاتی که برای هر آدمی در زندگی مهم است، باعث شده تا ارزش خواندن را داشته باشد. این اثر مخاطب را در دستیابی به درک عمیق‌تری از خود و جهان پیرامونش یاری می‌کند و سبب میشود با چالش‌های زندگی به شیوه‌ای بهتر روبرو شود.
به طور کلی کسانی که به مفاهیم روان‌شناسی علاقه‌مندند و در پی درک بهتری از خود و دیگران هستند، از خواندنش لذت خواهند برد. همچنین افرادی که به دنبال معنای زندگی و فهم فلسفه‌آن هستند و با داستان‌های واقعی و الهام‌بخش ارتباط برقرار می‌کنند نیز می‌توانند مخاطب این اثر باشند.
Separator

کتاب‌های مشابه

Separator

نظر کاربران

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.